De Bollekamer
Foto door IG: julia_txl
Het duingebied tussen het Hoornderslag en het Jan Ayeslag, in het zuidwesten van Texel, wordt de Bollekamer genoemd. Het gebied dankt zijn naam aan een van de oudste duinvalleien die centraal in het gebied ligt. De brede valleien zijn veelal met duinheide begroeid en vormen een prima omgeving voor planten als de klokjesgentiaan, die in de nazomer diepblauw kleurt en goed opvalt tussen de dopheide.
In een deel van het gebied zorgen Black Angus koeien voor het terugdringen van de verruiging van de duinen. Zij knabbelen de snelgroeiende planten en struiken weg en zorgen ervoor dat het landschap openblijft en andere plantensoorten niet overwoekend raken. De grote grazers zijn vriendelijk en ongevaarlijk. Je kunt ze best op de wandelpaden tegenkomen. Wandel er rustig omheen, houd de hond aangelijnd en laat de jongen met rust.
Het oostelijk deel behoort tot de oude mientgronden. Natte stukken duinheide die vroeger gemeenschappelijk werden gebruikt. Tegenwoordig laat Staatsbosbeheer de grond af en toe plaggen en maaien voor het behoud op langere termijn.
Wat kun je er doen:
- Door het binnenduingebied loopt een wandelroute van 3 kilometer. Die is bewegwijzerd met blauwe paaltjes. Onderweg kun je genieten van de mooie brede duinvalleien en bijzondere vegetatie. De start is vanaf de parkeerplaats langs het Hoornderslag.
- Iets zuidelijker, vanaf strandpaviljoen Paal 9, loopt een laarzenpad over het hoogste duin in het gebied, het uitkijkpunt Loodsmansduin. Dit werd vroeger gebruikt door loodsen om de schepen veilig om de punt te begeleiden. In WOII was er een militaire commandopost gevestigd. Die staat er nog steeds. je kunt erin en op het duin heb je een prachtig uitzicht over de Bollekamer.
Wat kun je er zien:
Kleurige wasplaatjes, waterspitsmuis, noordse woelmuis, konijnen, blauwe en bruine kiekendief, zandloopkevers, mierenleeuw, klokjesgentiaan, dopheide, grote grazers.
Nuttig om te weten:
- Bij het startpunt van de route zijn folders verkrijgbaar
- In het natte seizoen zijn laarzen of waterdichte schoenen aan te raden
- Aai geen jongen van Schotse hooglanders en voer de dieren niet
Parkeerplaats langs het Hoornderslag op de kaart: