De Dennen

Het grootste deel van het Texelse bos is in het begin van de 20e eeuw aangeplant. In het begin plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de benaming ‘De Dennen’. Oorspronkelijk was het bos bedoeld voor houtproductie, maar nu heeft het vooral een natuur- en recreatieve functie. Om de natuur gevarieerder te maken, worden meer loofbomen aangeplant en heeft Staatsbosbeheer open plekken, natuurlijke overgangen en moerasgebieden gecreëerd.

In het vroege voorjaar zijn er veel sneeuwklokjes. In de jaren ’30 kreeg de eerstebollenkweker toestemming om deze te kweken. De bolletjes werden langs rivieren in Frankrijk verzameld, waarbij ook enkele andere soorten bosplanten mee kwamen, die nog altijd in het bos voorkomen, zoals aronskelk en vogelmelk.

Door de aanleg van het bos is Texel verrijkt met vele nieuwe soorten broedvogels, zoals de zwarte mees, de grote bonte specht en de goudhaan. Deze soorten werden hier voor 1900 niet of nauwelijks gezien. Er komen ook ransuilen voor en houtsnippen, die op voorjaarsavonden hun baltsvlucht uitvoeren. In de herfst zijn De Dennen rijk aan paddenstoelen, waaronder de voor duinbossen kenmerkende narcisamaniet.

Wat kun je er doen:

  • In het Texelse bos zijn volop mogelijkheden om te wandelen, fietsen, spelen, paard te rijden en te sporten. Er is ook een barbecueplaats die gratis gebruikt mag worden.
  • Je kunt zelf op pad of met een excursie mee. Regelmatig kun je met de boswachter van Staatsbosbeheer mee op avontuur. In de agenda vind je data en aanvangstijden.
  • Download de brochure van Staatsbosbeheer over De Dennen.

Wat kun je er zien:

Corsicaanse en Oostenrijkse dennen, duinrellen met bijzondere vegetatie, grote bonte specht, goudhaan, houtsnip, ransuil, buizerd, paddenstoelen, sneeuwklokje, aronskelk.

Nuttig om te weten:

  • In het bos mag je parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen
  • Op meerdere plekken kun je picknicken
  • Zowel bij de speelweide aan Het Vierkante Stuk als bij de barbecueplaats is een toilet aanwezig
  • Kijk naar de kleur van de paaltjes om te zien op welke wandelroute je bent